Niemand doet het graag: scheiden

Niemand wil het en toch gebeurt het maar al te vaak: scheiden. Daarmee denk je misschien dat het niet zo’n groot iets is maar het tegendeel is waar. Vergis je niet, en het mag gezegd in deze; je weet pas wat het is als je het hebt meegemaakt. Dat gaat hier zeker op. Scheiden is een van de grootste stressoren in een mensenleven. Logisch want alles staat op zijn kop. Op alle fronten wordt de pijn gevoeld en alles gaat gepaard met afscheid nemen en beslissingen maken. Soms is er slechts 1 partner die wil scheiden. Dan is de situatie voor de ‘achterblijver’ des te emotioneler. Je voelt je in de steek gelaten en er wordt een blik aan emoties open getrokken. Hoe de situatie ook is; jullie moeten na het nemen van de beslissing vooral praktische stappen gaan ondernemen. In deze blog lichten wij waaraan je allemaal moet denken, als je kiest voor scheiden.

Scheiden wat moet geregeld worden

Scheiden betekend vooral veel regelen. Denk hierbij aan wie waar gaat wonen, wie blijft in het huis achter, wie neemt de huur of hypotheek over, hoe worden de schulden en spaargelden verdeeld, hoe worden de opgebouwde pensioenen geregeld, wie houdt welke spullen. Het is verstandig om alles afspraken vast te leggen in een echtscheidingsconvenant. En in al dit geregel zal moeten bekeken worden of er een situatie ontstaat waarin een van beiden recht heeft op alimentatie. Kinderalimentatie of partneralimentatie. Als er kinderen zijn zal er voor het verzekeren van hun opvoeding en zorg een ouderschapsplan opgesteld moeten worden.

De gang naar de rechter

Gelukkig zijn er mensen die jullie in dit hele lastige traject kunnen begeleiden. Het liefst een mediator zolang jullie met elkaar kunnen praten. En een advocaat wanneer dit niet meer mogelijk is. Een mediator is goedkoper en het traject is veel sneller omdat jullie samen zaken overeenkomen. De mediator of advocaat zorgt ervoor dat jullie echtscheidingsconvenant deugdelijk is waarna het overgedragen wordt aan de rechter. Deze laatste doet uiteindelijk uitspraak. Vergeet niet met deze uitspraak naar de gemeente te gaan om de scheiding in te schrijven.

scheiden

Related posts