Relatietherapie brengt je speelstijl in kaart

Hoe werkt relatietherapie?

Voordat je besluit om uit elkaar te gaan, kun je ook eens denken aan relatietherapie. Hoe werkt relatietherapie? Voor veel mensen roept dit drempels op, ze hebben het idee dat ze naar een dokter gaan die precies gaat vertellen wat ze moeten doen. Maar je kunt het ook anders zien. Relatietherapie is geen lijmpoging, maar een manier om meer te weten te komen over jezelf. En ook over de ander. Dan kun je altijd nog besluiten om uit elkaar gaan.

Relatietherapie gaat namelijk in op de wisselwerking tussen de partners. Dat klinkt een beetje abstract misschien, maar altijd als je samen bent heb je op een of andere manier invloed op elkaar. Wat jij doet laat de ander niet koud. Er is sprake van een intensieve wisselwerking, bijvoorbeeld als je samen lacht.

Hoe speel je het spel?

Je kunt het vergelijken met een balspel. De één gooit een balletje op en de ander kaatst die terug. De manier waarop dit spel gespeeld wordt kan echter leiden tot blessures. Als je partner bijvoorbeeld alleen maar de bal terug smasht, heb je kans dat één van de twee het veld uitloopt. Of als de ander alleen maar heel soft een balletje terugslaat vindt één van de twee het spel niet meer uitdagend.

Voordat je het veld uitloopt kun je kijken naar je speelstijl. Misschien speel je te aanvallend. Misschien heb je meteen je eigen mening klaar. Of het tegendeel daarvan. Misschien ben je te terughoudend. Ben je veel te liefjes en laat je te weinig merken wat er in je omgaat.

Relatietherapie brengt je speelstijl in kaart

Naar deze aspecten kun je in relatietherapie kijken. Als je elkaars speelstijl goed in kaart hebt, kun je altijd nog besluiten: wij passen niet bij elkaar. Als je daarentegen met een vraagteken uit elkaar gaat, kan dat je blijven achtervolgen. Waarom ging het niet tussen ons? De staat was zo veelbelovend. We waren verliefd en alles leek vanzelf te gaan. Die vraag blijft je dan kwellen. En dat is natuurlijk jammer. Voordat je gaat scheiden kun je nagaan hoe spel tussen jullie gespeeld wordt.

 

Related posts