Scheiden en wat erbij komt kijken?

ouderschapsplan

Het staat vast; jullie gaan scheiden. Een pijnlijke en emotionele periode in je leven. Of je het nu mee eens bent met de breuk of niet, jullie zullen afspraken moeten gaan maken. Wellicht is een mediator in dit geval handig. Hij of zij kan helpen bij het maken van belangrijke beslissingen die met het scheiden gepaard gaan. Het is nu zaak om de breuk goed te regelen. Vooral wanneer er minderjarige kinderen in het spel zijn. Er wordt van jullie verwacht dat er afspraken gemaakt worden die vastgelegd zullen worden in een echtscheidingsconvenant. Een belangrijk document voor het regelen van financiële zaken. Want uiteindelijk gaat het maar om twee dingen: financiële zaken (bezittingen, hypotheek/huis, spaargelden, pensioensregelingen en alimentatie), en alles met betrekking tot de kinderen. Hiervoor zijn in het leven geroepen; het echtscheidingsconvenant en het ouderschapsplan.

De dagelijkse gang voor de kinderen?

Een ouderschapsplan is onontbeerlijk en dat is maar goed ook. Jullie zullen in gesprek moeten over hoe het leven van de kinderen er vanaf nu uit gaan zien. Zet egoïsme buiten spel en denk aan de belangen van de meest onschuldige slachtoffers in dit verhaal. Probeer samen tot goede afspraken te komen. Neem een mediator in de arm om dit proces van afspraken maken te begeleiden. Hij of zij heeft geen persoonlijke belangen anders dan die van de kinderen te dienen.

Niet onbelangrijk

Het echtscheidingsconvenant én het ouderschapsplan geven jou, je toekomstige ex-partner en jullie kinderen zekerheid over de belangrijkste zaken in je leven. Het is fijn om te weten waar iedereen aan toe is in de voor jullie onzekere tijden en dat de zaken goed geregeld zijn voor jezelf en de kinderen. Maar het is toch ook fijn dat je weet dat je ex-partner zo meteen een nieuw leven kan opbouwen op basis van de vastgelegde afspraken. Dat komt de kinderen ten goede. Het door jullie opgestelde en ondertekende echtscheidingsconvenant komt bij de rechter ter beoordeling. Als het convenant reëel is zal de rechter deze onverkort overnemen.

Related posts