Scheiden of blijven een vraag waar menigeen voor komt te staan

scheiden-of-blijven

Scheiden of blijven een vraag waar menigeen voor komt te staan, helaas. Een huwelijk of partnerschap kan anders lopen dan verwacht of gehoopt. Soms is het duidelijk en willen beide partners een punt zetten achter hun jarenlange samenzijn. Maar meestal leeft er slechts bij één partner de gedachte dat het misschien wel beter is om te gaan scheiden, om alleen verder te gaan. Dat kan vele redenen of oorzaken hebben. Van belang is dan dat deze gedachte uitgesproken wordt naar de ander. Hoe moeilijk dat ook is, het is de enige manier om in dialoog te komen. Die dialoog is nodig om verder te komen. Of dat nou betekent dat er gescheiden gaat worden of niet; jullie zullen het samen moeten regelen.

Scheiden doe je niet zo maar

Het is een gebeurtenis die veel kost, financieel en emotioneel. Vooral voor aanwezige kinderen is de impact groot; zij hebben immers geen keuze en worden voor een voldongen feit gesteld. Dus is het van belang om eerst te onderzoeken of scheiden wel echt nodig is. Wellicht blijkt blijven een betere optie die ook zeker haalbaar is. Logischerwijs moeten er dan wat zaken veranderen en daar zal samen aan gewerkt moeten worden maar het is gebleken dat het zeker mogelijk is om het huwelijk weer op de goede weg te krijgen. De moeite waard. Het is verstandig om jullie in deze fase te laten bijstaan door een mediator. Een scheiding aanvragen kan altijd nog.

Toch een scheiding aanvragen?

Toch een scheiding aanvragen als na alle inzet en pogingen de relatie te behouden toch blijkt dat uit elkaar gaan beter is zal de mediator hierin ook kunnen helpen. Er moet namelijk een echtscheidingsconvenant opgesteld worden waarin jullie alles regelen omtrent financiën en zorg van eventuele minderjarige kinderen. Dit convenant en het ouderschapsplan komen bij de rechter terecht die uiteindelijk de scheiding wel of niet uit zal spreken. Meestal neemt deze het echtscheidingsconvenant onverkort over.

Related posts