Scheiding van tafel en bed: wat je moet weten

Scheiden is niet zeldzaam en is zeker geen noviteit meer of een taboe. Zoals bekend is strandt 1 op de 3 huwelijken en is een echtscheiding niet te voorkomen. Minder bekend is de scheiding van tafel en bed. Toch komt ook deze vorm van scheiden nog steeds voor. Ging het vroeger vooral om mensen wier geloofsovertuiging een scheiding niet toestond, tegenwoordig is de reden veel vaker te vinden in financiële- en fiscale voordelen. Soms is het aantrekkelijk om partners fiscaal te scheiden en ook niet aansprakelijk te laten zijn voor de partners financiën terwijl scheiden ongewenst is aangezien er nog steeds een liefdesrelatie bestaat. Feitelijk verandert er dan niets, het dagelijks leven blijft hetzelfde, alleen voor de fiscus zijn de zaken gescheiden. Het kan gaan om een bedrijf van een van beiden of om de voordelen voor het aftrekken van hypotheekrente.

De gevolgen van deze vorm van scheiden

Ga je scheiden van tafel en bed dan is het goed te beseffen dat je niet langer officieel partner bent. De opbouw van het nabestaandenpensioen kan wel gewoon doorgaan. Een geregistreerd partnerschap aangaan met een ander of opnieuw trouwen kan niet zo maar. Informeer dus goed naar de effecten van een scheiding van tafel en bed. Uiteraard is een dergelijke scheiding altijd om te zetten in een definitieve of misschien wil je op termijn de scheiding ongedaan laten maken. Het kan allemaal maar wel via de officiële kanalen. Elke keer zal advocaat nodig zijn.

Scheiding van tafel en bed in de praktijk

Een scheiding van tafel en bed kent dezelfde procedure als een gewone scheiding. Dat betekent dat goederen, schulden, tegoeden, pensioenen, huizen en hypotheken verdeeld moeten worden. Ook zal er een ouderschapsplan moeten komen wanneer er minderjarige kinderen uit dit huwelijk zijn. Pas als de beschikking van de rechtbank bij de gemeente is ingeschreven is de scheiding een feit. Dit moet binnen zes maanden gebeuren.
scheiden

Related posts